Įsisiautėjus pandemijai, medikams ir epidemiologams raginant be būtino reikalo nekelti kojos iš namų, tarp keturių sienų prabėga didelė dalis šeimos laisvalaikio.
Ką daryti, kad šis laikas – įsispraudus mažoje erdvėje, nerimaujant dėl artimųjų ar savo sveikatos, darbo, pažymių, ateities – neprailgtų? Kaip neprarasti pozityvumo, noro veikti, puoselėti gerus santykius tarp šeimos narių?
Jei šiuos nepatogumus priimsime kaip naują iššūkį, reikalaujantį visos šeimos įsitraukimo ir naujų, kūrybiškų sprendimų – net ir namų virtuvė gali tapti puikiausia pramogų vieta.
Savo virtuvėje galime leistis į gurmaniškas keliones po egzotines pasaulio šalis – vieną dieną pasigaminti japoniškuosius Sushi, kitą – Shakshuka Izraelyje populiarią kiaušinienę su pomidorais. O mažos, bet jaukios serviravimo, interjero detalės, dėmesys vienas kitam, šeimos pietus ar vakarienę gali paversti tikra švente.
Bent keletą kartų per savaitę virtuvėje leisdami laiką kartu – ruošiant šeimos pietus ar vakarienes – atsiveria erdvė ne tik skaniems eksperimentams, bet ir sveiko maitinimosi įgūdžių ugdymui bei asmenybes ir santykius stiprinančiam lėtam bendravimui, išgirstant kiekvieną šeimos narį bei priimant bendrus, svarbius sprendimus.
Pradžioje – pasiruošimo proza
Pramogos virtuvėje prasideda nuo planavimo ir pasiruošimo.
Planuokime tarkimės dėl Meniu visai savaitei, įtraukiant ir tuos ypatinguosius pietus, kurių metu negailėsime dėmesio vienas kitam. Apžvelgiant savaitę panoraminiu žvilgsniu, lengviau užtikrinti, kad maistas būtų kuo įvairesnis. O ir į parduotuves galėsime užsukti rečiau.
Svarbu atsižvelgti į visų šeimos narių pageidavimus. Taip padidinsime norą, ypač – vaikų, dalyvauti šioje pramogoje.
Ruoškime maistą kartu. Kad šis procesas netaptų prievole kažkam vienam (dažniausiai – mamai), bet teiktų smagumo visiems, svarbu įtraukti net ir mažiausiuosius šeimos narius – jiems visada galima patikėti nuplauti daržoves, ką nors paduoti, pasverti, išmaišyti ar papuošti. Ir ne svarbu, kad gaminimo laikas pailgės – svarbiausia čia neskubėti ir skirti apsčiai laiko bei dėmesio vienas kitam.
Kadangi gamina visa šeima – patiekalų vertėtų pasigaminti daugiau, negu reikia vienam kartui. Pavyzdžiui, dalį troškinio galėsime pasišildyti jau rytoj, tik su kitų garnyru, o užšaldyti blyneliai, virtinukai ar koldūnai pravers ir po kelių dienų dar savaičių.
Valgykime sveikiau. Maisto gamybos specialistai, dietologai vieningai pritaria, kad namuose gamintas maistas dažniausiai būna sveikesnis – turintis mažiau riebalų, kilokalorijų.
Dar reikėtų atsiminti ar priminti jauniausiems ir mažiau kulinarijos reikaluose patyrusiems šeimos nariams keletą sveikos mitybos taisyklių.
Sveikos mitybos atmintinė
Jei linkime sveikatos savo vaikams, šių taisyklių reikėtų paisyti. Nepamirškime, kad vaikai greičiausiai ir geriausiai mokosi iš tėvų pavyzdžio, stebėdami jų pasirinkimus.
Emocinė sveikata
Emocinės sveikatos specialistų teigimu, gaminant maistą kartu – daugiau galimybių laisvai kalbėtis apie visą tai, kas svarbu, čia gali būti aptariami svarbiausi dalykai, todėl tvirtėja šeimos narių tarpusavio ryšiai.
Skatindami vaikus kalbėti apie savo dieną, ir nuoširdžiai klausydami jų atsakymų, parodome jiems, kad vertiname ir gerbiame juos tokius, kokie jie yra.
Į šeimos veiklas įsitraukiantys vaikai dažniau jaučiasi saugūs, reikalingi, svarbūs, apsupti tėvų dėmesio, todėl laimingesni. Jie lengviau bendrauja ir santykiuose su kitais jaučia mažiau įtampos. Tokie vaikai pasižymi aukštesne saviverte, pasitikėjimu savimi, didesne socialine bei emocine branda, atsparumu stresui.
Lietuvos vaikų ir jaunimo centras primena, kad pasitelkę dėmesingumą, kūrybiškumą kiekvienoje situacijoje galime atrasti bei sukurti kažką pozityvaus ir naudingo.
Žinoma, lėtas pramogas virtuvėje kartu su visa šeima vertėtų rengti ne tik karantino metu. Kartą pradėjus – jų niekada neužmiršti.